Fenntarthatóság - szubjektíven

Húsmentes hétfő 4. – Gyorskaját, most!

Szeretem a hamburgert. Nem azt a kis csenevész szendvicske fajtát, hanem a házit, vagy inkább háziasat, jóóó nagy bucival, jóóó nagy husival, némi zöldséggel és bőséges öntettel. És szeretem a gyrost is. A nyári bakancslistámon szerepelt a helyi nevezetességnek számító kiflis gyros megkóstolása – egy élmény volt, na. (Nemistudomholfogjam-mindenholcsöpög-megpróbálomegybenbekapni élmény.)  Szóval amikor a tavalyi év… Tovább »

Közös tulajdon

Az egyik reggel egy tavalyi Reader’s Digest*-et találtam az asztalomon, a munkahelyemen – kolléganő rendezgette otthon a régi újságokat, és ahogy belelapozott, megakadt a szeme az egyik cikken, rögtön eszébe jutottam, úgyhogy behozta nekem.  Egy berlini boltról van benne szó, a Leilaról. Igaziból úgy működik, mint egy minden-kölcsönző. Háztartási kisgépek, ruhák, baba-cuccok (babakocsi, rácsoságy, etetőszék, hintaló),… Tovább »

Fenntartható karácsony 2. – Illatok

Karácsonykor gyakran szó esik az illatokról is. Valószínűleg az lehet az oka, hogy a hidegre való tekintettel inkább csukva vannak az ablakok, és bent maradnak a sütés illatai – és erre az otthonos-kuckós hangulatra akarnak ráerősíteni aztán a kereskedők is, amikor az üzleteikben ugyancsak illatosítanak. Én nem szeretem az erős illatokat, a mesterséges illatosítókat igyekszem elkerülni… Tovább »

Nyári szünetre – FutureLearn

Az iskolaévnek vége, jön a nyári szünet, végre van idő olyasmit tanulni, amit nem kötelező, de nagyon érdekli az embert. Több egyetem is indít ilyenkor (is) ingyenes online kurzusokat, az én kedvencem a FutureLearn, ahol brit intézmények (főleg a Nottingham-i Egyetem) tanáraitól lehet tanulni. Tavaly így “hallgattam” egy kurzust a fenntarthatóság és a közösség kapcsolatáról, de nagyon… Tovább »

Közösségi kertek és a Pro Lecsó

Na, témánál vagyunk: aki valaha is beszélgetett velem tíz percnél többet, annak biztosan meséltem a Pro Lecsóról, és arról, hogy szerintem mennyire fontos kezdeményezés, és hogy helye lenne a hátrányos helyzetű települések mellett a városi “szegénynegyedekben” is. Szóval, jöjjön a kedvenc fenntartható témám, de először még néhány szó a közösségi kertekről. Mi az a közösségi kert,… Tovább »

Papírnak látszó tárgy

Van egy Facebook (vagy Pinterest?) mondás, mely szerint csak olyan tárgyakkal érdemes körülvennünk magunkat, amelyek vagy szépek, vagy hasznosak. Szerintem a 21. században egyre kevésbé kell választanunk a funkcionalitás és az esztétikum között… Rengeteg kreatív designer (illetve a svédek esetén királyi sarjak is) dolgozik azon, hogy például a háztartási eszközök tökéletesen ergonómikusak legyenek (a kényelmes… Tovább »

Föld napja 2015

 Ma megint olvastam egy érdekes dologról. Isztambulban állítólag ilyen intelligens újrahasznosító gyűjtődobozok vannak elhelyezve a város egy-egy pontján. Sok a kóbor cica és kutya, s ezek a dobozok úgy segítenek rajtuk, hogy közben összegyűjtik a műanyag palackokat is: ha valaki bedob egy flakont, egy adag táp kerül az etetőtálba. A cikkben írnak róla, hogy a hatóságok… Tovább »

A gasztrobloggerek szerepe a fenntarthatóságban

Sokkal fenntarthatóbb, ha magunknak főzünk, mintha készételeket vásárolnánk. (S talán még ennél is fenntarthatóbb a menza, ahol sok adag étel készül, kedvezőbb erőforrás-felhasználással, mintha azt a sok adagot egyesével főzné meg mindenki a saját konyhájában, avagy szinglik, mars az üzemi konyhára! Persze, csak viccelek, annál is inkább, mert az enyém is egyszemélyes háztartás (vagyis nem… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!