Tavaly nyáron egy félmondat erejéig írtam a társasházi komposztálókról.
Egy ilyen komposztáló nagy kincs – a szerves hulladék ugyanis újrahasznosítható, és jelentős szemét-köbmétereket takaríthatunk meg azzal, ha nem kidobjuk, hanem komposztáljuk. Ráadásul ez egy fura fordítottan arányos helyzet – minél inkább környezettudatosak vagyunk, és arra törekszünk, hogy friss élelmiszereket fogyasszunk – mélyhűtött, dobozos vagy konzerv ételek helyett friss zöldségeket és gyümölcsöket – annál több lesz a szerves hulladékunk.
Szóval, ha lehet, beszéljük meg a lakótársakkal, hogy legyen komposztáló az udvaron. Szagtalan, és mindig lesz csodálatos virágföldünk, ha esetleg kihajtana a gyömbér, vagy valami.
De mi csináljunk akkor, ha nincs udvara a társasháznak? Az egyik kedvenc bloggerem valami egészen egyszerű és nagyszerű megoldást talált a problémára. Fagyasszuk le.
Erin azt írja, hogy hétvégente, a termelői piacon dobják be a komposztba a szemetüket – ahhoz azonban, hogy hét közben ne kezdjenek rothadni a lakásban a zöldség- és gyümölcsmaradékok, egészen egyszerűen beteszi őket a mélyhűtőbe.
Tehát, akinek van hétvégi kertje, vagy tud olyan gyűjtőpontról, ami messzebb van az otthonától, de ahol legálisan el lehet helyezni konyhai szerves hulladékot, annak javaslok rendszeresíteni egy műanyagdobozt a mélyhűtőjébe. Azt hiszem, hogy nagy higiéniai kockázata nincs a dolognak – valószínűleg az összes szóba jöhető baktérium hibernálódik a mínusz húszban.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: